Prvé bývanie

06.03.2018

Pred kúpou prvého bytu sme bývali rok v podnájme. Aj napriek tomu, že ma to veľmi lákalo, nekúpila som do neho takmer nič na zútulnenie, ale využila som to, čo som už mala. Od začiatku sme rozmýšľali nad vlastným bývaním a nechcela som sa zahrabať ďalšími doplnkami, ktorým by som v novom byte ťažko hľadala miesto.

Bývalo sa nám dobre a aj keď to nebol náš byt, mala som celkom jasnú predstavu ako by som ho prerobila. Voľné chvíľky som si krátila hľadaním nápadov a v predstavách mi prebiehala veľmi rozsiahla rekonštrukcia.

Po pol roku sme začali intenzívne rozmýšľať nad kúpou bytu a začal sa kolotoč obhliadok. Kúpiť zrekonštruovaný byt by bolo najjednoduchšie, ale ponuka sa nezhodovala s našimi (najmä mojimi) predstavami. Každému bytu, ktorý sme videli niečo chýbalo. Posledná prehliadka nás hneď na začiatku prekvapila, keďže nás realitný agent vzal do budovy, v ktorej sme bývali v podnájme. Pôdorys bytu bol na vlas rovnaký ako ten, v ktorom sme dovtedy bývali a teda ako byt, ktorý bol v mojej hlave do detailov zariadený. Jasná voľba to nebola, ale po zvážení všetkých pre a proti sme sa rozhodli kúpiť ho aj s tým, že si pýtal naozaj kompletnú rekonštrukciu.

Aj keď sme plánovali rodinu, hľadali sme dvojizbový byt nakoľko by mal byť len akousi medzizastávkou pred bývaním v dome. Byt, pre ktorý sme sa rozhodli bol v pôvodnom stave bez výraznejšej rekonštrukcie, ale pod tým všetkým starým som videla potenciál, ktorý mi niekoľko dní nedovolil spávať. Byt s rozlohou 61 m2 mal dve samostatné izby, loggiu a jadro, ktoré si pýtalo zmenu dispozície. Moje predstavy som mohla konečne zhmotniť a veľmi som si to užívala. So zmenou dispozície jadra pomohol môj brat, ktorý ma zároveň usmerňoval, kreslil výkresy a robil vizualizácie. Ja som aj naďalej neprestávala hľadať nápady. V tej dobe som nemala jasne vyhranený štýl, ktorým som sa chcela uberať. Páčilo sa mi skutočne všetko pekné, ale rozpočet bol obmedzený. Prelistovala som množstvo časopisov, nápady som hľadala na internete, ale najväčšie možnosti (a príležitosť snívať) mi dával Pinterest. To bol ten moment, kedy som prepadla vášni zo všetkých tých krásnych inšpirácií, ktoré ponúka. Priznávam, dalo by sa povedať, že byt je vytvorený z nápadov, ktoré sme našli na Pintereste. Ale veľký podieľ na konečnom výsledku má náš vkus.

Do bytu sme sa sťahovali s množstvom preplnených krabíc, ale len s minimom nábytku a zariaďovať sme začali postupne. A keďže sme sa nikam neponáhľali, podarilo sa nám vytvoriť útulný priestor, v ktorom sa stále cítime veľmi pohodlne.

V byte sú dve dominanty. Podlaha a steny. V celom byte okrem kúpeľne a toalety sme zvolili vinylovú podlahu v jednom odtieni, vďaka čomu pôsobí celistvo a povyšuje byt o level vyššie. Všetky steny sú biele, nakoľko sme chceli mať čo najvyššiu variabilitu pri zariaďovaní.

Chodba

Byt má priestrannú chodbu so vstavanou skriňou a skrinkou na topánky a stále je v nej miesto aj na tancovanie. Biele steny, svetlý nábytok a veľké zrkadlo na dverách skrine sú hlavným dôvodom, prečo miestnosť bez okna pôsobí svetlo. Skrinka na topánky je zároveň určená na sedenie a vďaka čalúnenému matracu s vankúšmi dodáva chodbe útulný vzhľad, ktorý zvýrazňujú aj poličky na stenách s rôznymi dekoráciami, ktoré majú osobité miesto (nielen) v našom bývaní.

Obývačka

Obývačka je opticky predelená na obývaciu časť a knižnicu. Prevládajú odtiene béžovej a bielej, ale v knižnici sa vyníma pestrofarebné kreslo s taburetkou určené na čítanie. Aj napriek rozdielnym a najmä výrazným vzorom na vankúšoch sedacej súpravy a čítacieho kresla na nás celý priestor posobí veľmi harmonicky. Sedacia súprava nebola kupovaná do nášho nového bytu, ale skôr, a jej orientácia mierne obmedzuje potenciál celého priestoru. Na druhej strane však vytvára optickú stenu v miestnosti. Police knižnice neslúžia len na uloženie kníh, ale aj ako miesto na odkladanie detských hračiek, keďže po posunutí kresla bližšie k stene vznikne priestor, ktorý nám cez deň slúži ako detský kútik.

Spálňa

Túto miestnosť sme zariaďovali ako poslednú a na prvý pohľad nemusí ladiť s ostatnými časťami bytu. Vytvorili sme si tu ale malé čarovné Francúzsko s nábytkom a dekoráciami v štýle Provence. V spálni žijeme traja, s malou dcérkou, a tak sme našu a jej časť mierne oddelili. Vznikol tak ďalší detský kútik, kde trávime cez deň tiež veľa času. Spálňu zatiaľ nepovažujem za kompletne dokončenú, ale nechávam si čas, aby som do nej vniesla čo najviac z nás.

Kuchyňa

Srdcom domácnosti je kuchyňa. Názory na ňu boli rôzne. Dokonca aj negatívne. Ale postupom času sa aj tie negatívne začali meniť. Kuchynskú linku sme chceli nenápadnú, aby sme mali možnosť kuchyňu časom dotvoriť podľa našich predstáv. Chceli sme, aby bola svetlá, ako aj ostatný nábytok v byte. Bielej sme sa obávali, ale vanilkovou sme nič nepokazili. Prednedávnom nás potešil kompliment a to, že je veľmi nadčasová a môžeme si ju zariadiť akýmkoľvek smerom. Súhlasím. Ale aj keď je momentálne zariadená miš maš, s rôznymi typmi riadu a doplnkov, pôsobí na mňa príjemne, pretože každý kúsok v nej má istú spojitosť s našimi životmi a ku každej jednej veci máme vytvorený vzťah.

Kúpeľňa a toaleta

Jadro bytu bol najväčší projekt v rámci celej rekonštrukcie. Pôvodne boli toaleta a kúpeľňa priechodzie miestnosti a tak sme sa mohli z chodby cez toaletu dostať do kúpeľne a z nej až do kuchyne. Zvažovali sme spojenie týchto dvoch miestností do jednej, ale nakoniec sme ich nechali samostatné. Kým sme sa rozhodli pre finálne riešenie, niekoľkokrát sme pôdorys prekreslovali tak, aby bol funkčný, ale aj estetický zároveň. V kúpeľni sme uprednostnili sprchu pred vaňou vďaka čomu nám vznikol priestor na sprchový kút s rozmermi 110 x 90 cm, ale aj miesto pre práčku. 

Stena za toaletou by mala byť rozoberateľná, kvôli prístupu k stupačkám, ale keďže sme chceli vstavané wc, hľadali sme iné riešenie. Nakoniec sme ho navrhli z opačnej strany, z kúpeľne, a je vyriešený sadrokartónovou stenou. Absolvovali sme už aj výmenu stupačiek vrámci celého bytového domu a ukázalo sa, že sme sa rozhodli naozaj veľmi dobre. Sadrokartónovú stenu vymenili za novú, potiahli ju pôvodnou stierkou a po zásahu nie je žiaden viditeľný dôkaz. 

Na našom byte pracujeme už štyri roky. Aj keď sme si už viackrát povedali, že je všetko zariadené, stále sa nájde niečo, čo chceme doplniť, zmeniť, zlepšiť. Býva sa nám výborne a aj rodina a známi sa u nás cítia dobre. Miestnosti sme sa snažili neprepchať a zariaďujeme ich postupne. Často doplnky prenášam z jednej miestnosti do druhej a hľadám im to najlepšie miesto. Síce je veľmi pravdepodobné, že nás v priebehu pár rokov čaká sťahovanie do väčšieho, ale náš prvý projekt zostane navždy medzi tými najvzácnejšími.

Fotografie osobný archív @theinspirassion a MartinSinko.sk Photogallery

Máte nápady na inšpirácie, alebo by ste sa chceli s ostatnými podeliť o vaše skúsenosti a nápady? Kontaktujte ma na alzbeta@theinspirassion.com.